profilo-saba sm1 şase arızaları

BESLEME KATI ARIZALARI
Arıza :
Cihaz hiç çalışmıyor ?
Çözüm : R 108 220 K ve R 109 330 K dirençlerden biri açık devre ikisini de değiştir
Arıza : Cihazı açınca stby da kalıyor power yapınca led yanıp sönüyor sürekli ?

Çözüm : R 108 ve R 109 değiştir .Bu tev gelince bunları mutlaka değiştir.
Arıza : Cihazı açınca stby da kalıyor ilk açışta yükleniyor stby geçiyor?

Çözüm : Resim tüpüne giden anot kablosunu ve tüp plaketini çıkart dene çalışırsa tüp
Arıza : Cihaz hiç çalışmıyor BUZ 90 arızalı görüldü.Buz 90 takıldı birkaç gün sonra yandı

Çözüm : beslemedeki R 108 ve R 109 değiştir.
Arıza : Cihaz hiç çalışmıyor Tespitte Buz 90 yanık görüldü yenileyince tekrar yanıyor ?

Çözüm : C 114 470 Pf 2000 volt kondansatör arızalı değiştir.
Arıza : Cihaz hiç çalışmıyor Buz 90 yanık görüldü değişince tekrar yanıyor ?

Çözüm : D 112 BYV 95 C kısa devre ayrıca C 119 47 Mf 160 volt kond değştir.
Arıza : Cihaz hiç çalışmıyor.Buz 90 yanık görüldü yenileyince tekrar yanıyor ?

Çözüm : D 112 beslem çıkış diyotuna paralel C 118 470 Pf 2000 Volt kond değiştir.
Arıza : Cihaz çalışmıyor,cihaz stby da kalıyor ?

Çözüm : Böylesi bir hataeda besleme çıkış voltajını kontrol ediniz.120 voltun altına düştüğü zaman cihaz stby da kalır,çalışmaz.Fakat cihaz stby Da olduğu için 120 voltu sağlıklı olarak ölçemeyebiliriz.Bunun için Vr 101 trimpotundan besleme voltajını biraz yükselterek cihazı çalıştırınız.Normal çalışırsa besleme çıkışını 120 Volta ayar yapınız.120 Voltun altına düşerse cihaz stby da kalır.
Arıza : Cihaz çalışmıyor beslemedeki tüm voltajlar normal ?

Çözüm : IC 101 TDA 4605 entegresi arızalı değiştir.
AÇIKLAMA : TDA 4605 – 2 entegresi yerine 4605- 3 takıldığı zaman besleme çıkışı düşük olabilir VR 101 trimpotunu besleme çıkışı +120 volt olacak şekilde ayarla
AÇIKLAMA :Herhangi bir sebeple cihaz stby da kalıyor arızayı bulamıyorsak,C 111 6,8 Nf kondansatörü 10 Nf olarak değiştirin.Böylece besleme katının hassasiyeti giderilmiş olup arızanın ileridemi yoksa geridemi olduğu anlaşılmış olunur.Arıza tespitinden sonra aynı 6,8 Nf kondansatörü tekrar yerine takınız.
Arıza : Cihaz çalışmıyor.Stby lambası yanıyor,besleme çıkış voltajları var,IC 101 LM 317’nin 2 nolu ayağında 12 volt alınamıyor,cihaz devamlı stby da kalıyor?

Çözüm : besleme çıkış voltajı 120 volttan Hrzt sürücü transistor ü Q 581 C 1573 transistörünün kolektör voltajını veren R 599 ‘ K % Watt direnç yanık yenile.
Arıza : Cihaz hiç çalışmıyor Buz 90 yanık yenileyince tekrar yanıyor ?

Çözüm : EM 111 SMPS Swicc Mod trafosu değiştir.
Arıza : Cihaz hiç çalışmıyor,Buz 90 yanık görüldü yenilenince yanıyor tekrar ?

Çözüm : R 111 47 R direnç açık devre .(R 111 47 R direnç açık devre olduğu zaman buz 90’ın G ucu boşa alınmış gibi olur Buz 90 devamlı yanar.Buz 90 yanık tespit edildiği zaman mutlaka bu direnci kontrol et.
Arıza : Cihaz çalışmıyor ,stby da yok devrede ölçüm voltajları var ?

Çözüm : C 109 1 Mf 50 volt ve C 112 47 Mf 16 volt kondansatörleri yenile.
Arıza : Cihazı açınca şaseden cik cik sesi geliyor çalışmıyor ?

Çözüm : C 105 100 Mf 400 Volt blok kond değiş olmazsa C 112 47 Mf 16 volt kond değiş.
Arıza : Yukarıdaki işlemlerin yapılmasına rağmen Buz 90’ın yanması önlenemiyor ise ?

Çözüm : R 102 68 K 2 Watt direnci,D 102 BYV 95 C diyotunu,C 104 33 Nf 630 volt kondansatörü ve C 107 1 Nf 2000 volt kondansatöre bak.
Arıza : Q 101 Buz 90 transistörünün yanması engellenemiyor sa ?

Çözüm : a) R 108 220 K direnci 680 K 1 Watt olarak değiştirb) R 110 3,3 K çeyrek direnci 4,7 K olarak değiştirc) Q 101 Buz 90 transistörünün G ucu ile şase arasına 10 K direnç ilave et.

TDA 8362 ENTEGRESİ SAĞLAM OLDUĞU HALDE DİĞER ARIZALARI
Arıza : Cihazda besleme çıkış voltajları normal,cihaz stby da kalıyor çalışmıyor ?

Çözüm : IC 181 TDA 8362 entegrsinin 36 nolu ayağına ilk start voltajı + 8 volt gelmiyor .R 109 10 R direnç yanık değiştir.
Arıza : Cihaz çalışmıyor,ekran kenarlardan dar,Osc kaydırıyor ,ses yok ?

Çözüm : EM 182 4.43 Mhz kristal arızalı,C 200 18 Pf kondansatör arızalı.
Arıza : UHF _ VHF yayınların hepsini karlı gösteriyor ?

Çözüm : Q 151 BF 370 transistöre bak sağlam ise F 183 filtreyi değştir
Arıza : Cihaz normal çalışıyor otamatik aramada durmuyor ?

Çözüm : D 181 1N 4148 diyotu arızalı değiştir
Arıza : Cihaz normal çalışıyor resim çok zayıf kontrast düşük?

Çözüm : Q 181 C 547 A transistor ü arızalı değiştir
Arıza : Cihazda ses normal ısınınca ve ya zaman zaman sesin netliği bozuluyor ?

Çözüm : F 1327 5,5 Mhz ses filtresi arızalı değiştir.
Arıza : Ses normal,bazen resim üzerinde besleme hatasına benzer kuşaklar geliyor ?

Çözüm : C 195 10 Mf 16 volat kond soğuk lehim veya değiştir
Arıza : Cihaz normal çalışıyor yayında bazen resim boğuluyor ,seste gidip geliyor ?

Çözüm : VR 182 trimpot açık devre yenile.
Arıza : Cihazda ses normal resim yok ?

Çözüm : IC 241 TDA 4661 9 nolu ayağında 5 volt olacak ,varsa entegreyi değiştir.
Arıza : Cihaz çalışıyor,karlanma yok,ekran düz beyaz,yayına girdiğinde ses normal geliyor,cihazın rengini açınca hayali bir resim oluyor.Regi kısınca ses normal ekran düz beyaz oluyor?

Çözüm : L 181 ve C 188 elemanlarına bak soğuk lehim yoksa değiştir.
Arıza : resim ve renk normal,bazen sesten tiz bir ses geliyor ve ses kesiliyor ?

Çözüm : Öncelikle bu hatanın nereden geldiğini tespit etmek gerekir.Ses çıkış katı sağlam ise, C 329 1 Mf 50 volt kondansatörü değiştir.
Arıza : Ses normal,resim yok.ekranda beyaz geri dönüş çizgileri var ?

Çözüm : IC 241 TDA 4661 veya IC 251 TDA 8395 bunlardan biri arızalıdır.
Arıza : Cihaz normal çalışıyor,yayına girdiği zaman ses gelmiyor,hrzt osilatör kaydırıyor

Çözüm: Teletex modül arızalı
Arıza : Ses normal,resimde mavi renk yok,RGB çıkış katında arıza bulunamadı ?

Çözüm : R 193 100 R direnç açık devre.Diğer renkler içinde R 194 ve R 195 lere bakın
Arıza : Yayın normal gösteriyor,video izlerken resimde Hrztal yırtılmalar oluyor ?

Çözüm : Q 676 C 547 A tarnsistörü arızalı